آرامگاه حسین بن علی | |
---|---|
آرامگاه حسین بن علی, پسر دوم فاطمه |
|
اطلاعات اولیه | |
موقعیت | کربلا? عراق |
سیستم مختصات جغرافیایی | 32°36′58.91″ شمالی 44°1′56.33″ شرقی? / ?32.6163639° شمالی 44.0323139° شرقیمختصات: 32°36′58.91″ شمالی 44°1′56.33″ شرقی? / ?32.6163639° شمالی 44.0323139° شرقی |
وابسته به دین یا مذهب | شیعه |
شرح معماری | |
نوع معماری | آرامگاه |
حرم حسینی در کربلا، مدفن ابی عبدالله حسین بن علی، مشهور به سیدالشهداء پیشوای سوم شیعیان است که در زمان خلافت یزید بن معاویه، در مخالفت با وی جنگید و روز عاشورا، 10 محرم سال 61 هجری قمری برابر با سهشنبه، 20 مهر 59 هجری خورشیدی[1] که براساس گاهشماری هجری قمری قراردادی با چهارشنبه، 21 مهر تطبیق داده میشود[2][3] در بیابانِ نینوا (کربلای کنونی در کشور عراق) کشته شد و پس از چند روز همانجا به خاک سپرده شد. امروزه آرامگاهش تبدیل به محلی برای زیارت شیعیان شدهاست.
در این حرم، حسین، به همراه علی اکبر در پایین پا و علی اصغر بر سینه در ضریح دفن اند. همچنین بیشتر شهدای کربلا کمی آنسوتر در حرم به خاک سپرده شدهاند.
پس از کشته شدن حسین بن علی و اصحاب وی در سرزمین کربلا، قبیله بنیاسد پیکر او و اصحابش را دفن نمودند. بنیاسد برای قبر حسین نشانهای در نظر گرفتند و درخت سدرهای را علامت آن ساختند. در زمان بنیامیه شیعیان به زیارت قبر وی میآمدند و قبر مشخص بود.
نخستین ساخت بنای آرامگاه حسین بن علی را به مختار بن ابیعبیده ثقفی، (پس از قیامش) و بعضی به بنی اسد نسبت میدهند که مصالح آن از گچ و آجر بوده و در نزدیکی آن مسجدی بودهاست که این آرامگاه در عهد بنی عباس بدستور هارون الرشید ویران شد و خانههای شیعیان همجوار آن خراب گشته و قبر را شخم زدند و درخت سدرهای که بنیاسد جهت علامت قبر کاشتهبودند را بریدند. پس از آن در زمان مامون که برای راضی کردن شیعیان خراسان، تصمیم گرفت خلافت را به علی بن موسی الرضا واگذارد، شیعیان فرصت یافتند بر روی قبر حسین بن علی آرامگاهی بنا کنند که بنای این آرامگاه هم در سال 232 قمری به دستور متوکل عباسی همراه با خانههای اطراف آن ویران شد و زمین آن شخم زدهشد و در آن کشت صورت گرفت. همانگونه که حمدالله مستوفی آوردهاست:
«آنرا مشهدی حائری خوانند جهت آنکه به عهد متوکلِ خلیفه آب در او بستند تا خراب شود، آب حیرت آورد و زمین گور خشک ماند».
متوکل به دست فرزندش منتصر، در سال 247 قمری به قتل رسید. منتصر نیز همانند مامون، برخلاف پدرش، به شیعیان امنیت و رفاه داد و باز آرامگاه حسینی را بنا نمود و در کنار آن گلدسته? بلندی بنا نهاد. حدود 280 ق داعیالصغیر فرمانروای طبرستان و از نوادگان زید بن علی بن حسین به بازسازی و گسترش آن پرداخت.
آخرین بازسازی ساختمان حرم حسین بن علی در سال 371 قمری توسط عضدالدوله دیلمی از آل بویه به سرانجام رسید. وی دستور ساخت همه عتبات را صادر کرد. بنای حرم حسین بن علی در سال 367 قمری شروع شد و در سال 371 قمری به پایان رسید. این آرامگاه دارای گنبدی بر بالای قبر حسین بن علی است. ساختمان اصلی آن همچنان باقیمانده و در آتش سوزی سال 407 قمری براثر افتادن شمع، تنها تزیینات داخلی آن از بین رفت ولی چون در ساختمان اصلی آرامگاه و ستونها چوب بکار نرفته بود، برپا ماند. در حقیقت بنای اصلی آرامگاه حسین بن علی از آثار معماری آل بویه میباشد که بعدها از تعرض مغولان نیز در امان ماند.
پس از آن تا به امروز در آرامگاه حسین بن علی تعمیرات و تزیینات زیادی صورت گرفتهاست. پس از سقوط ایلخانیان، در دولت جلایریان (ایلکانیان) و به دست آنها تعمیراتی آغاز شد که تا سال 786 قمری آنرا ادامه دادند و ایوان طلا را بنا نمودند. پادشاهان صفویه ضمن انجام تعمیرات و نصب تزئینات متعدد از جمله صندوق و ضریح فولادی، آرامگاه را نیز توسعه دادند. بعضی تعمیرات و ساخت یک کاروانسرا در کنار حرم توسط عثمانیها نیز تا سال 1129 ادامه یافت. سپس نادر شاه در سال 1135 قمری نیز دست به تعمیراتی وسیع و نصب تزئیناتی در حرم زد.
در دوره قاجار، روابطی بهتر از صفویه با عثمانیان داشتند. آغا محمد خان قاجار، نخستین شاه این دودمان، در سال 1205 دستور نوسازی گنبد و تذهیب و تزیین آن را با پوشش طلا صادر کرد. در 18 ذیحجه سال 1216 قمری سعود بن عبدالعزیز وهابی در رأس لشکری بزرگ به کربلا حمله کرد و کشتار بیرحمانهای به راه انداخت و آرامگاه حسینی را ویران و اموال آن را غارت کرده، تمام قندیلهای طلا و نقره? صفویه و فرشهای گرانقیمت را به تاراج برد.
پس از آن فتحعلی شاه قاجار دستور تعمیر خرابیهای وهابیان داد و ضریح تازهای در سال 1218 قمری برای حرم نصب گردید. همسر فتحعلی شاه ایوان مقابل قبر و منارههای حرم حسینی را طلاکاری کرد. گنبد و صحن در دوره محمد شاه تجدید بنا شد. در سال 1273 قمری ناصرالدین شاه تعمیراتی در حرم انجام داد و برای سومین بار در دوره قاجاریه گنبد آستانه تجدید طلاکاری شد. تعمیرات حرم در دوره قاجار همچنان ادامه داشت.
در تمام نقاط حرم حسینی –بسان دیگر مراکز زیارتی عراق– نام سلاطین صفوی، قاجار، امیران این دو سلسله بر روی کتیبهها دیده میشد که همگی آنها در دوره صدام نابود گردید، تا آثار ایرانی در عتبات به طور کامل محو شود. امروزه این نامها تنها در کتابها، برخی تصاویر و بهاحتمال اسنادی که در آرشیوهای عثمانی برجای مانده، قابل رؤیت است.
به نظر میرسد از آخرین تعمیرات اساسی حرم، تعمیر ایوان طلا و نصب ستونهای مرمر بجای ستونهای چوبی برای آن بوسیله یکی از تجار و معدنداران ایرانی (حاج قنبر رحیمی) در سال 1389 قمری (1348 خورشیدی) میباشد.
کلمات کلیدی: